Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Tarta z rabarbarem i pomarańczą
  • Ciasta
  • Przepis na

Tarta z rabarbarem i pomarańczą

06.08.2017 Odsłon: 745
5.0 (3 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
annapiedziak
annapiedziak

Pyszna, aromatyczna, letnia tarta.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Desery

tarta z owocami słonecznymi

Desery tarta z owocami słonecznymi

Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)

  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 48

> 60 min >60 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

skrzydełka drobiowe z sałatką

Dania główne skrzydełka drobiowe z sałatką

Pomysł na prosty obiad podany w nieco inny sposób. Jego zaletą jest to, że pr...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Płatki

Odsłon: 68

do 30 min 30 min
2

Przepis dnia

wałek
wałek
Ciasta

Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Ciasta Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Sezon na truskawki pomału kończy się, proponujemy więc nasze ulubione ciasto,...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 2727

do 30 min 30 min
18
Wiesia-S
Wiesia-S
Zupy

Zupa wiśniowa

Zupy Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Mleko
  • Owsianki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 571

do 15 min 15 min
3
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5541

do 30 min 30 min
39
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Śniadania Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Jestem miłośniczką sałatek. Oto dowód, że z produktów przeznaczonych na kana...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4918

do 15 min 15 min
11
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Desery

tarta z owocami słonecznymi

Desery tarta z owocami słonecznymi

Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)

  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 48

> 60 min >60 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

skrzydełka drobiowe z sałatką

Dania główne skrzydełka drobiowe z sałatką

Pomysł na prosty obiad podany w nieco inny sposób. Jego zaletą jest to, że pr...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Płatki

Odsłon: 68

do 30 min 30 min
2

Przepis dnia

wałek
wałek
Ciasta

Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Ciasta Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Sezon na truskawki pomału kończy się, proponujemy więc nasze ulubione ciasto,...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 2727

do 30 min 30 min
18
Wiesia-S
Wiesia-S
Zupy

Zupa wiśniowa

Zupy Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Mleko
  • Owsianki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 571

do 15 min 15 min
3
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5541

do 30 min 30 min
39
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Śniadania Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Jestem miłośniczką sałatek. Oto dowód, że z produktów przeznaczonych na kana...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4918

do 15 min 15 min
11
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Tarta z rabarbarem i pomarańczą
Autor:
annapiedziak
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • kruche ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 150g masła
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 6 łyżek wody
  • rabarbarowe nadzienie:
  • 1kg rabarbaru
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki dżemu lub konfitury pomarańczowej
  • 200g cukru
  • 1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ szklanki rodzynek
  • dodatkowo:
  • 6 łyżek wiórków kokosowych do posypania spodu
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • 1 żółtko oraz 2 łyżki mleka do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania:
1

2

ZAGNIATAMY KRUCHE CIASTO Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier oraz sól i dokładnie łączymy. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło oraz olej kokosowy i całość siekamy nożem do momentu uzyskania swego rodzaju kruszonki. Robimy kopiec, a w nim dołek. Do dołka wlewamy lodowatą wodę i jak najszybciej zagniatamy ciasto dłońmi. Ciasta nie wyrabiamy, po prostu łączymy składniki tak, aby powstała jedna zwarta masa. Chodzi o to, by niepotrzebnie nie podgrzewać ciasta w dłoniach, ani nie męczyć ugniataniem, inaczej nie będzie ciastem kruchym, ale zakalcowym gniotem. Zatem szybciutko formujemy kulę, spłaszczamy i dzielimy na dwie części – większą, stanowiącą około 2/3 całości ciasta i mniejszą (1/3). Każdą z nich zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 60 minut.

3

PRZYRZĄDZAMY RABARBAROWE NADZIENIE Rabarbar obieramy i kroimy w niewielkie, około 1,5-centymetrowe kawałki.

4

Skórkę z pomarańczy ścieramy na najmniejszych oczkach tarki, a następnie przepoławiamy owoc i wyciskamy sok. Do garnka wrzucamy pokrojony rabarbar, zasypujemy go cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem i dodajemy skórkę, sok oraz dżem z pomarańczy. Mieszamy składniki, a następnie stawiamy na średnim ogniu i, mieszając co jakiś czas, doprowadzamy do wrzenia. Gdy całość zabulgocze, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy owoce przez około 5 minut. W tym czasie część rabarbaru powinna się rozpaść, a konsystencja zacząć przypominać mus z kawałkami owoców. Gdy tak się stanie, odcedzamy nadzienie przez sito, ustawione na drugim garnku i pozostawiamy na kilka minut, aby sok porządnie odciekł. Zebrany w garnku płyn ponownie stawiamy na niewielki ogień i gotujemy przez kilkanaście minut, dopóki nie zgęstnieje i nie zredukuje się do ilości ½ szklanki. Do takiego aromatycznego syropu dodajemy z powrotem rabarbar, dorzucamy rodzynki i mieszamy do połączenia składników. Zestawiamy garnek z ognia i odstawiamy do przestudzenia na co najmniej kilkanaście minut.

5

PICHCIMY TARTĘ Nadeszła pora na to, aby złożyć wszystkie elementy w jedną, pyszną całość. Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 190 stopni. Formę do tarty o średnicy 24cm smarujemy dokładnie masłem. Większą część schłodzonego ciasta rozwałkowujemy sprawnie na okrągły placek, parę centymetrów większy niż średnica formy. Staramy się jak najmniej podsypywać ciasto mąką, a najlepiej w ogóle, choć to wymaga nieco wprawy. Rozwałkowanym plackiem owijamy delikatnie wałek i przenosimy na przygotowaną wcześniej formę. Wylepiamy dokładnie ciastem jej dno oraz brzegi i usuwamy nadmiar rolując wałkiem po krawędziach. Staramy się wykonać te wszystkie czynności jak najszybciej, gdyż kruche ciasto nie lubi się ogrzewać w temperaturze pokojowej. Jeśli ciasto się rwie i nijak nie chce zachować kształtu zgrabnego placka, wcale się nie przejmujemy! Po prostu wylepiamy nim formę tak, aby było mniej więcej równe… bo chcemy, aby równo się upiekło. Teraz rozsypujemy na spodzie wiórki kokosowe i dociskamy dłonią, aby dobrze przyległy do ciasta. Dzięki wiórkom, które pochłoną nadmiar wilgoci z nadzienia, spód pozostanie po upieczeniu kruchy i delikatny. Po takim zabezpieczeniu wkładamy formę na powrót do lodówki, aby nie nagrzewać ciasta i zabieramy się za krojenie pasków. Oczekującą w lodówce, pozostałą kulkę rozwałkowujemy na stolnicy obficie podsypanej mąką i kroimy w długie paski o szerokości około 2cm.

6

Teraz najprzyjemniejszy moment! Na schłodzony spód wykładamy rabarbarowe nadzienie i rozprowadzamy równo na całej powierzchni.

7

Wierzch wieńczymy kratką, układając wycięte paski na przemian – pionowo i poziomo, pamiętając o tym, by dociskać ich końce do brzegów ciasta.

8

Gotową kratkę smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i wsuwamy ciasto do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 50-55 minut. W tym czasie tarta powinna zarumienić się i wydać oszałamiający, obezwładniający nozdrza zapach. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy tartę przez co najmniej 3 godziny w temperaturze pokojowej. Nadzienie rabarbarowe musi mieć szansę, aby nieco się zestalić, a ciasto kruche – nieco stwardnieć, gdyż zaraz po upieczeniu jest bardzo delikatne.

9

Tartę możemy podawać z lodami lub bitą śmietaną. Dla mnie najlepsza jest następnego dnia, kiedy wszystkie smaki dobrze się połączą, a całość przejdzie aromatem cynamonu i pomarańczy.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki