Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucha tarta z budyniem i truskawkami. Doskonała propozycja na weekend. Jest tak dobra, że na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Forma na tartę o średnicy 24 cm
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 859
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 53
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2115
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4122
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 859
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 53
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2115
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4122
Składniki
Składniki na kruche ciasto przekładamy do miski (mąkę, zimne masło, jajko i cukier). Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Surowe ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm.
Formę na tartę smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą. Ciastem oblepiamy spód i boki. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez około 45 minut.
Upieczony spód wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
400 ml mleka przelewamy do garnka i gotujemy. Budynie rozpuszczamy w pozostałej części mleka i przelewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy. Gesty budyń ściągamy z palnika, przykrywamy i studzimy.
Truskawki płuczemy, koimy na plasterki. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy.
Na kruche ciasto wykładamy przestudzony budyń. Na górze układamy truskawki. Gęstniejącą galaretką polewamy truskawki. Tartę z truskawkami wstawiamy do lodówki na minimum godzinę do schłodzenia.