Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta tarta z dużą ilością truskawek i przepysznym kremem z bitej śmietany z dodatkiem mascarpone to ciacho, które uwielbiają dzieci. Dedykujemy wszystkim dzieciaszkom 1 czerwca takie małe co nieco jako dodatek do pięknych i wymarzonych prezentów, które na pewno dzisiaj dostaną!
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 118
Tak przygotowaną bagietkę można spożyć jako przekąskę lub na kolację. Danie s...
Odsłon: 105
Przepis dnia
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 640
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 118
Tak przygotowaną bagietkę można spożyć jako przekąskę lub na kolację. Danie s...
Odsłon: 105
Przepis dnia
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 640
Składniki
Ciasto. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce o dużych oczkach, posypując mąką. Dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto wałkujemy podsypując mąką, przekładamy na blaszkę do tarty 28 cm i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 20 minut. Gotowe ciasto odkładamy do wystudzenia.
Krem. Do miski, w której będziemy ubijać krem wlewamy mocno schłodzoną śmietankę i cukier puder. Ubijamy wszystko do momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser mascarpone, ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej konsystencji, aby krem trzymał formę.
Owoce. Na przestudzony spód nakładamy 2/3 kremu, 1/3 przekładamy do worka cukierniczego i robimy rozetki wokół brzegu. Na środku układamy przekrojone na pół truskawki, które posypujemy cukrem pudrem.
Tak przygotowaną tartę odkładamy do lodówki na 2-3 godzin
Tarta z truskawkami i kremem z bitej śmietany gotowa!