Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z truskawkami i mascarpone"
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 76
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2794
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 76
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2794
Składniki
70 min • Porcja 420 kcal • Koszt porcji 1,20 zł • Przepis na 14-16 porcji
Mąkę przesiewam, wbijam żółtko, wlewam wodę. Mieszam. Dodaję sól, cukier i pokrojone masło. Całość siekam nożem i zagniatam ciasto. Wylepiam nim dno oraz boki natuszczonej i wysypanej bułką tartą formy do tarty. Wstawiam do lodówki na 30 min. Piekę 15-20 min w temp. 170°C. Studzę i sma ruję kremem czekoladowym.
Robię masę: czekoladę topię na parze, studzę. Śmietankę ubijam z cukrem pudrem. Dodaję serek mascarpone, przestudzoną czekoladę oraz likier jajeczny. Krótko miksuję.
Masę rozsmarowuję na kremie czekoladowym. Na wierzchu układam pokrojone w ćwiartki truskawki. Przechowuję w lodówce.
Tarta jest nieziemsko pyszna i delikatna w smaku. Spodoba się tym, którzy... nie liczą kalorii. Magdalena Tabaczyk z BarwinaŹródło: Kobieta i życie