Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta ze śliwkami i kruszonką czyli najprostsze na świecie ciasto w sam raz do popołudniowej kawy idealne dla wielbicieli śliwek, to wyśmienita propozycja na jesienny podwieczorek. Świetnie smakuje również z innymi owocami np. jabłkami czy gruszkami, jest banalnie prosta w przygotowaniu i z pewnością zauroczy nie jedno podniebienie.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 25030
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9594
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2113
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4114
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 777
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 380
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 25030
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9594
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2113
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4114
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 777
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 380
Składniki
Śliwki przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy z nich pestki.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz cukier puder, dodajemy jajko i pokrojone miękkie masło, wszystko mieszamy łyżką a następnie dłonią zagniatamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i tworzymy okrąg odrobinę większy od średnicy blachy po czym przekładamy do formy na tartę posmarowanej tłuszczem i delikatnie dociskamy. Nadmiar ciasta odcinamy, ewentualnie dolepiamy powstałe ubytki w formie, resztkami ciasta. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem.
Na cieście układamy połówki śliwek skórką do dołu.
Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier, dodajemy zimne masło i wszystko łączymy, delikatnie rozcierając w palcach do momentu aż powstanie kruszonka czyli ( większe grudki ). Wierzch ciasta posypujemy przygotowaną kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st. C około 50 minut, upieczone ciasto studzimy w piekarniku.