Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Tarta żurawinowa z czekoladowym kremem
  • Ciasta
  • Przepis na

Tarta żurawinowa z czekoladowym kremem

10.04.2016 Odsłon: 985
5.0 (4 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
annapiedziak
annapiedziak

Tarta to niezwykle wyważona i wbrew pozorom, bardzo lekka. Kwaśno-korzenne nadzienie żurawinowe wspaniale łączy się ze słodkim, czekoladowym kremem. Zamiast gotowego ciasta francuskiego, można oczywiście użyć domowego, kruchego placka. Mi jednak zależało na cieniutkim, niesłodkim, prawie niewyczuwalnym spodzie, który nie przytłoczy zbalansowanych dodatków. Tartę polecam szczególnie ze szklanką korzennej lub owocowej herbaty.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

baba
baba
Desery

ciasto z owocami

Desery ciasto z owocami

ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 2072

do 30 min 30 min
11
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2826

do 30 min 30 min
9
baba
baba
Przekąski

ciasteczka owsiane

Przekąski ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Jajka
  • Płatki
  • Ciastka

Odsłon: 187

do 30 min 30 min
2
wałek
wałek
Dania główne

Delikatna marynata do drobiu na grilla

Dania główne Delikatna marynata do drobiu na grilla

Jeżeli zależy nam na tym, by grillowane mięso było soczyste i delikatne, przy...

  • Grill
  • Polska
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry
  • Tymianek

Odsłon: 206

do 30 min 30 min
3
wałek
wałek
Dodatki

Sos tzatziki

Dodatki Sos tzatziki

Doskonały do mięs z grilla i kanapek z wędliną. Sos, który zastąpi musztardę...

  • Grill
  • Grecka
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 481

do 15 min 15 min
5
Futka
Futka
Dania główne

Kremowe risotto z bobem

Dania główne Kremowe risotto z bobem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 4309

do 15 min 15 min
12
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

baba
baba
Desery

ciasto z owocami

Desery ciasto z owocami

ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 2072

do 30 min 30 min
11
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2826

do 30 min 30 min
9
baba
baba
Przekąski

ciasteczka owsiane

Przekąski ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Jajka
  • Płatki
  • Ciastka

Odsłon: 187

do 30 min 30 min
2
wałek
wałek
Dania główne

Delikatna marynata do drobiu na grilla

Dania główne Delikatna marynata do drobiu na grilla

Jeżeli zależy nam na tym, by grillowane mięso było soczyste i delikatne, przy...

  • Grill
  • Polska
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry
  • Tymianek

Odsłon: 206

do 30 min 30 min
3
wałek
wałek
Dodatki

Sos tzatziki

Dodatki Sos tzatziki

Doskonały do mięs z grilla i kanapek z wędliną. Sos, który zastąpi musztardę...

  • Grill
  • Grecka
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 481

do 15 min 15 min
5
Futka
Futka
Dania główne

Kremowe risotto z bobem

Dania główne Kremowe risotto z bobem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 4309

do 15 min 15 min
12
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Tarta żurawinowa z czekoladowym kremem
Autor:
annapiedziak
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • ciasto:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • nadzienie:
  • 400g suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • krem:
  • 200g białej czekolady
  • 200ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
1

ROBIMY ŻURAWINOWE NADZIENIE Żurawinę umieszczamy w rondlu, zalewamy wodą tak, by przykryła wszystkie owoce i odstawiamy do namoczenia na godzinę. Po tym czasie rondel ustawiamy na niewielki ogień, przyprawiamy cynamonem i gotujemy żurawinę przez kolejną godzinę bez przykrycia, często mieszając i dolewając wody w razie potrzeby, aby się nie przypaliła. W trakcie gotowania powinna zmięknąć i rozpaść się, tworząc razem z wodą gęsty, aromatyczny roztwór przypominający kisiel.

2

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD W międzyczasie, gdy żurawina bulgoce na palniku, zabieramy się za przygotowanie ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do tarty smarujemy masłem, a następnie wylepiamy dokładnie ciastem francuskim. Spód nakłuwamy gęsto widelcem i przykrywamy go arkuszem papieru do pieczenia, na który wysypujemy obciążenie (suchy groch, fasola, ryż lub kulki ceramiczne) po to, by ciasto nie wybrzuszyło się i nie urosło nazbyt podczas pieczenia. Tak przygotowany spód wsuwamy do nagrzanego pieca na 15 minut. W tym czasie powinien się wstępnie podpiec i usztywnić, by później utrzymał owocowe nadzienie.

3

4

PIECZEMY TARTĘ Gdy żurawina osiągnie odpowiednią konsystencję, do szklanki wlewamy 100ml wody i dosypujemy do niej mąkę ziemniaczaną. Ostrożnie i bardzo dokładnie rozprowadzamy mąkę w wodzie, do powstania jednolitego roztworu. Kiedy upewnimy się, że pozbyliśmy się wszystkich grudek, zdejmujemy rondel z ognia i jednym ruchem wlewamy do niego mieszankę mączną. Mieszamy energicznie jeszcze przez chwilę, by dobrze połączyć składniki, które przy każdym kolejnym ruchu powinny gęstnieć, aż do osiągnięcia konsystencji konfitury. Gorące nadzienie wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy na powrót do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Gdy brzegi ciasta pięknie się zarumienią, a masa żurawinowa zmatowieje i zagęści się jeszcze bardziej, wyciągamy tartę z piekarnika i studzimy przez co najmniej 2 godziny.

5

ROBIMY CZEKOLADOWY KREM Śmietankę umieszczamy w rondlu i podgrzewamy na małym ogniu tak, by była gorąca, lecz w żadnym wypadku nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy ją z ognia, dorzucamy połamaną w kostki białą czekoladę i mieszamy cierpliwie, aż cała czekolada rozpuści się w śmietanie, tworząc gęstą, błyszczącą masę. Odstawiamy i natychmiast zabieramy się za żelatynę. Wsypujemy ją do rondelka i zalewamy 3 łyżkami lodowatej wody, a następnie zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Kiedy tak się stanie, stawiamy rondelek na niewielkim ogniu i rozpuszczamy do konsystencji płynnej, uważając przy tym, aby jej nie zagotować, gdyż wtenczas straci swoje właściwości spajające. Jeszcze ciepłą żelatynę wlewamy teraz cienką strużką do śmietankowej masy, cały czas mieszając, aby dokładnie ją rozprowadzić… nie chcemy mieć później żelowych glutów. Gdy poczujemy, że całość zaczyna wyraźnie gęstnieć, wylewamy krem na wierzch ostudzonej tarty. Gotowe! Tak przygotowaną tartę chłodzimy jeszcze przez co najmniej godzinę w lodówce, by ustabilizować i usztywnić wszystkie warstwy. Podajemy z owocową herbatą lub ciepłym kompotem.

6

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki