Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na przepyszne, wilgotne ciasto bez pieczenia. Przygotujemy tiramisu z charakterystycznym kremem z żółtek i mascarpone, a dla nadania całości letniego klimatu, do namoczenia biszkoptów użyjemy musu truskawkowego. Ciasto po prostu rozpływa się w ustach. Biszkopty są mięciutkie i przechodzą smakiem kremu. Kakao wprowadza delikatne nuty czekolady, a mus – świeżość truskawek. Według mnie to idealne ciasto na specjalne okazje.
mikser, garnek, miska odporna na wysokie temperatury, szklane pojemniki
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 34
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 297
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 64
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 34
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 297
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 64
Składniki
Przygotuj krem jajeczny. Na rondelku z niewielką ilością gotującej się wody postaw odporną na wysokie temperatury miskę. Wlej do niej 6 dużych żółtek i ubijaj je za pomocą miksera, aż delikatnie zwiększą swoją objętość. Kiedy to nastąpi, dodaj partiami 90 g cukru, za każdym razem miksując krem do całkowitego połączenia składników. Po dodaniu całego cukru żółtka powinny stać się gęste, jasne i puszyste.
Żółtka zdejmij z rondelka i odstaw na blat. Ucieraj je za pomocą miksera przez kolejną minutę, do lekkiego przestudzenia masy jajecznej.
750g mascarpone przełóż do dużej miski i delikatnie rozluźnij je za pomocą sylikonowej szpatułki. Dodaj do niego utarte żółtka – rób to powoli, po jednej, góra dwie łyżki. Składniki kremu za każdym razem mieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki do uzyskania jednolitej masy. Po połączeniu mascarpone z wszystkimi żółtkami odstaw miskę na chwilę do lodówki.
Przygotuj mus truskawkowy. Do szerokiego dzbanka przełóż 300g truskawek, wlej do nich 70 ml limoncello i zblenduj na gładki płyn. Jeśli deser mają jeść dzieci, likier cytrynowy możesz zamienić na świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
Złóż tiramisu. Na dnie naczynia ułóż biszkopty nasączone w musie truskawkowym. Biszkopty nasączaj przez około 3 sekundy. Układaj je najciaśniej, jak to tylko możliwe. Na biszkopty wylej cienką warstwę masy serowo – jajecznej. Użyj jej tylko tyle, żeby przykryć ciastka i utworzyć w miarę równą, ale cienką warstwę. Masę serowo – jajeczną posyp solidną ilością ciemnego kakao.
Na tak przygotowanej warstwie kakao ponownie ułóż biszkopty nasączone w musie truskawkowym. Powtarzaj resztę kroków do uzyskania trzech warstw złożonych z namoczonych ciastek, masy jajeczno – serowej i kakao. Tak przygotowane tiramisu odłóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po nocy spędzonej w lodówce, tuż przed podaniem, udekoruj ciasto jeszcze kilkoma truskawkami.
Smacznego!