Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik a la tiramisu"
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 84
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 97
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 119
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 84
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 97
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 119
Składniki
ok. 45 minut
Do garnka wlać 150 ml naparu kawowego. Wsypać brązowy cukier, gotować 6-8 minut. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Na spodzie tortownicy o śr. 18 cm ułożyć 8 podłużnych biszkoptów. Skropić je połową ponczu z kawy. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasnokremową masę. Małymi porcjami dodawać do niej mascarpone. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie domieszać do masy serowej. Masę podzielić na dwie części. Do jednej wlać resztę kawy. Rozsmarować na biszkoptach. Wstawić do zamrażalnika na 2 godziny.
Ciemny krem przykryć drugą warstwą biszkoptów, skropić je pozostałym ponczem z kawy. Na biszkopty wyłożyć jasny krem. Wierzch wyrównać. Torcik wstawić na noc do zamrażalnika. Przed podaniem oprószyć kakao, posypać startą gorzką czekoladą. Udekorować kawowymi groszkami.Źródło: Życie na gorąco