Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik bananowy na biszkopcie"
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 139
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 243
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 139
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 243
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli. W czasie ubijania dosyp 5 dag cukru i cukier waniliowy. Pianę z białek połącz z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia.Wsyp do masy jajecznej i delikatnie przemieszaj. Spód tortownicy wyłóż pergaminem. Wlej ciasto biszkoptowe. Piecz ok. 12 minut w temp. 175 st. Upieczony biszkopt ostrożnie wyjmij, wystudź. Potem ponownie ułóż w tortownicy.
Budyń waniliowy wymieszaj z 1/2 szkl. mleka i 5 dag cukru. Zagotuj 450 ml mleka. Wlej rozmieszany budyń, gotuj jeszcze minutę. Tak samo przygotuj budyń czekoladowy, wykorzystując do tego proszek budyniowy, pozostałe mleko i cukier. Obydwa budynie wystudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem, rozdziel. Jedną połowę masy maślanej utrzyj z budyniem waniliowym, a drugą – z czekoladowym.
Banany obierz, przekrój wzdłuż, potnij na duże kawałki. Ułóż je na biszkopcie. Na owoce nałóż porcje kremu waniliowego i czekoladowego. Przemieszaj widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Schładzaj 2 godziny. Czekoladę stop, rozsmaruj na wierzchu ciasta. Torcik udekoruj pokruszonymi bezami. ok. 45 minut Chłodzenie 2 godziny 1 porcja ok. 570 kcalŹródło: Tina