Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny i bardzo łatwy do zrobienia torcik bezowy o smaku tiramisu. Połączenie chrupiącej kakaowej bezy ze smakami deseru tiramisu jest wprost niebiańskie. Szczególnie polecam ten deser kawowym koneserom. Torcik ten naprawdę jest łatwy do zrobienia i sprawdzi się na każdą, nawet najbardziej uroczystą okazję.
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 713
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4189
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17437
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3276
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 231
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 713
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4189
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17437
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3276
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 231
Składniki
Do bardzo czystej i odtłuszczonej miski wlać oddzielone od żółtek białka, w trakcie ubijania po jednej łyżce dodawać cukier. Kiedy cukier w białkach się rozpuści a piana zrobi się lśniącą wlać ocet, wsypać mąkę ziemniaczaną i kakao. Wszystko ubijać jeszcze chwilę do momentu aż piana będzie sztywna. Pianę podzielić na dwie części i rozsmarować na dwóch kołach narysowanych na papierze do pieczenia. Bezy suszyć w piekarniku rozgrzanym do 120 st. C funkcja piekarnika z nawiewem około 75 minut po czym zostawić w piekarniku do wystudzenia.
W misce ubić śmietanę kremówkę, gdy śmietana będzie robiła się sztywna dodajemy serek mascarpone, cukier puder, 4 łyżki kawy i odrobine likieru amaretto. Polowe kremu rozsmarować na jednej z wysuszonych bez dokładnie go rozprowadzając. Na kremie ułożyć namoczone w kawie i pokrojone na mniejsze kawałki biszkopty i przykryć drugim krążkiem upieczonej bezy. Wierzch tortu udekorować pozostałym kremem, posypać kakao i starta czekoladą. Smacznego!