Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik bezowy z kremem ajerkoniakowym"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 160
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 68
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1113
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 160
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 68
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1113
Składniki
Czas przygotowania 145 minut. Temperatura pieczenia 180°C. Forma 26 x 26 cm.
Blaty bezowe: białka mocno schłodzić. Potem wymieszać je ze szczyptą soli. Ubić mikserem, powoli dosypując cukier. Kiedy cukier całkowicie rozpuści się i masa bezowa będzie sztywna oraz lśniąca, dosypać mąkę ziemniaczaną i wlać ocet (ew. sok cytrynowy).
Na dwóch kawałkach papieru do pieczenia narysować kółka (każde o śr. 22 cm). Kawałki pergaminu ułożyć na blachach. Obydwa kółka posmarować równomiernie masą bezową. Blachy kolejno wstawiać do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 st. Po ok. 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 130 st. i suszyć bezowe krążki jeszcze po ok. 60 minut.
Blaty powinny być z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie i lekko ciągnące.
Przygotować krem ajerkoniakowy: Kostkę do pieczenia Kasia utrzeć mikserem na puszystą, jasnokremową masę. Małymi porcjami dodać do niej serek mascarpone oraz ajrekoniak. Krem schłodzić w lodówce. Potem przełożyć nim bezowe krążki.
Torcik delikatnie oprószyć mieloną kawą (ew. kakao albo drobno startą gorzką czekoladą). Udekorować owocami. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.Źródło: Tina