Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne czekoladowe ciasto z kremem kawowym to wspaniały dodatek do kawy.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4551
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417942
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4551
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417942
Składniki
Masło stopić w kąpieli wodnej. Czekoladę zetrzeć na tarce i również stopić w kąpieli wodnej.
Piekarnik nagrzać do 200 stopi. Okrągłą formę o średnicy 28 cm nasmarować tłuszczem. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać orzechy laskowe, a następnie masło i czekoladę . Białko ubić na sztywno i dodać do masy wraz z przesianą mąkę ziemniaczaną. Całość luźno wymieszać ubijaczką do piany. Przygotowanym w ten sposób ciastem napełnić formę.
Tort piec 40 min w gorącym piekarniku. Po wyjęciu z pieca pozostawić jeszcze w formie, a następnie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Ser mascarpone wymieszać z kawą espresso, śmietanką i cukrem pudrem. Masę serową rozsmarować na torcie i wstawić do lodówki na około godzinę. Posypać kakao w proszku i przed podaniem pokroić na 12 kawałków. Do tortu przeznaczonego dla dzieci zamiast kawy należy dodać pitną czekoladę