Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste do przygotowania, efektowne
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10300
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5934
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5295
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12750
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4511
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10300
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5934
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5295
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12750
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4511
Składniki
Produkty wydałem na kuchnię. Skórkę starłem ze starannie umytej, sparzonej i wyszczotkowanej pomarańczy. Masło stopiłem, z mandarynek wycisnąłem sok (można też z pomarańczy, byle nie za kwaśnych lub za gorzkich), herbatniki rozdrobniłem (ale raczej na grysik, nie proszek). Orzechy zmieliłem w młynku.
200 g rozdrobnionych herbatników połączyłem z sokiem, cukrem kokosowym (z braku takowego może być waniliowy lub brązowy trzcinowy, ważny jest aromat).
Dokładnie je wymieszałem w jednolitą masę, którą następnie ułożyłem na dnie tortownicy. Odstawiłem ją do lodówki aby masa zastygła. Można na trochę włożyć do zamrażarki, ale nie za długo nie może zamarznąć.
Rozpuściłem gorzką czekoladę, dodałem 250 ml śmietanki oraz zmielone orzechy.
Poczekałem aż wystygnie, przełożyłem do wyjętej z lodówki tortownicy na wierzch masy herbatnikowej. Odłożyłem ponownie do lodówki na ok. 30 min. aby dobrze stężała.
Czekoladę mleczną rozpuściłem, starannie mieszając z resztą śmietanki, startą, resztą pokruszonych herbatników (ok. 50 g) oraz startą skórką pomarańczową.
Lekko przestudzoną masę czekoladową równo rozprowadziłem do tortownicy na wierzch dobrze już stężałem masy z gorzkiej czekolady. Całość wstawiłem do lodówki. Najlepiej na całą noc, a minimum na dwie godziny.
Przyozdbabiamy plasterkami pomarańczy lub mandarynki. Można skropić wodą z kwiatu pomarańczy, wedle uznania. Raczej nie podawać prosto z lodówki. Potrzymać w temperaturze pokojowej ok. 30 min. przed podaniem. Rekomendacja winna: Plavac Maly z Hvaru, Dalmacja, rocznik 2013, dobrze napowietrzony lub Muskat Ottonel, Illmitz, 2019 albo łyk Ararat, 5 gwiazdek do kawy Ethiopia Sidamo mokka.