Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy od czasu do czasu lubimy zjeść coś słodkiego. Taki torcik jest łatwy w przygotowaniu i świetnie smakuje .
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 215
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 261
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 100
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2168
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 215
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 261
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 100
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2168
Składniki
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier. Kiedy piana jest już błyszcząca, dodajemy po jednym żółtku. Masa musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodajemy przesiane mąkę, proszek do pieczenia i kakao, a kiedy składniki się połączą olej. Delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy (20 cm) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 175 C (termoobieg) przez ok 35 minut. Po upieczeniu biszkopt musi wystygnąć.
Biszkopt dzielimy na trzy części. Pierwszą nasączamy ponczem (ja używam syropu z brzoskwiń w puszce i soku z cytryny) i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Dżem może delikatnie wypływać po bokach. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy i smarujemy ubitą z cukrem pudrem śmietaną (jeśli chcecie możecie dodać owoce). Przykrywamy trzecim blatem, który delikatnie smarujemy śmietaną i dekorujemy owocami. Boki torcika pozostawiamy "czyste". Owoce mogą być różne - wg uznania i upodobań - zawsze jednak najlepiej sprawdzają się sezonowe. Owoce można "polakierować" rozpuszczoną w mniejszej ilości wody galaretką. Dekorujemy listkami mięty i delikatnie oprószamy brzegi kakaem. Smacznego