Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik zrobiłam dla mojej wnuczki Oliwi która skończyła 13 lat, a że uwielbia ciasteczka oreo postanowiłam właśnie jej zrobić taki oto torcik.
tortownica, papier do pieczenia, wałek,
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 467
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 807
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 467
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 807
Składniki
Na samym początku przygotować tortownice o średnicy 24 cm. wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek , następnie ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać na przemian żółtka i cukier cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do ubitej masy jajecznej delikatnie wmieszać drewnianą łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut(najlepiej do suchego patyczaka). Po upieczeniu wystudzić. Rada; Po upieczeniu biszkopt opuścić powoli z wysokości 40 cm na podłogę wtedy biszkopt nie opadnie. Aby biszkopt miał równą płaską powierzchnie obracamy go po lekkim wystudzeniu do góry dnem. Po upieczeniu i wystudzeniu każdy biszkopt przekroiłam na trzy krążki, Z jasnego biszkoptu wzięłam spód biszkoptu i górę , a z ciemnego środkowy krążek (tak to sobie zaplanowałam). Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijam na sztywną masę z cukrem pudrem, a pod koniec ubijania dodaję stopniowo śmietan fix- y. Kilka łyżek ubitej śmietany miksuję z serkiem mascarpone, a następnie dodaję stopniowo do pozostałej ubitej śmietany. Spód jasnego biszkoptu układam na paterze, nasączam herbatą z sokiem z cytryny. Smaruję dżemem z czarnej porzeczki i nakładam część kremu śmietankowego z mascarpone. Następnie nakładam ciemny krążek biszkoptu, nasączony również herbatą z sokiem z cytryny - nie smaruję dżemem tylko - nakładam część kremu śmietankowego z mascarpone. Nakładam trzeci krążek czyli górę biszkoptu jasnego dociskam i wkładam do lodówki na 30 minut. W miedzy czasie rozdzielam ciasteczka oreo (kilka odkładam do dekoracji), nadzienie odkładam na talerz a ciasteczka rozkruszam wałkiem do ciasta przez papier do pieczenia. Do masy z ciasteczek dodaje 1/2 łyżeczki rozkruszonych ciasteczek. Całość mieszam i formuję małe kulki, które będą służyć jako dekoracja. Gotowy krem śmietankowy przyrządzam według opisu na opakowaniu i schładzam około 15 minut w lodówce. Boki tort smaruję gotowym kremem śmietankowym, obkładam rozkruszonymi ciasteczkami. Na górę toru nakładam krem śmietankowy z mascarpone, brzegi dekoruję rozetkami z kremu śmietankowego z mascarpone. Dekoruję ciasteczkami oreo , a środek tortu wypełniam pozostałymi rozkruszonymi ciasteczkami i wcześniej przygotowanymi kulkami z masy obtoczone w rozkruszonych ciasteczkach. Tort wkładam na kilka godzin do lodówki. Z pozostałych krążków wykonałam drugi torcik dla koleżanek wnuczki. Nic się nie marnuje.;)