Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik jabłeczny z rodzynkami"
Chrupiąca dymka to wspaniały dodatek do ziemniaków, kopytek, kaszy ale i kana...
Odsłon: 910
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 6842
Chrupiąca dymka to wspaniały dodatek do ziemniaków, kopytek, kaszy ale i kana...
Odsłon: 910
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 6842
Składniki
ok. 90 minut
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło, cukier oraz jajko. posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 45 minut.
Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni (mieszając, aby się nie przypaliły). Ciasteczka pokruszyć w malakserze lub „przeprasować” wałkiem do ciasta. Jabłka obrać, przepołowić, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w plasterki. Natychmiast skropić sokiem z cytryny (żeby nie ściemniały). Wymieszać je z pokruszonymi ciasteczkami, płatkami migdałowymi, brązowym cukrem oraz rodzynkami sułtańskimi.
Odłożyć 1/3 schłodzonego ciasta. Pozostałe cienko rozwałkować na placek o śr. 34 cm. Tortownicę o śr. 24 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Wylepić plackiem spód i brzeg przygotowanej formy na wysokość 6 cm. Nałożyć jabłkowe nadzienie. Odłożone ciasto rozwałkować na placek. Przykryć nim wierzch ciasta w formie. Mocno zlepić brzegi. Na środku zrobić mały otworek (przez który podczas pieczenia będzie uchodzić para).
Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 45 minut. Ciasto wystudzić. Przed podaniem suto posypać cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco