Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik jabłeczny z rodzynkami"
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 110
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 139
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 277
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 41
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 7
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 110
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 139
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 277
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 41
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 7
Składniki
ok. 90 minut
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło, cukier oraz jajko. posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 45 minut.
Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni (mieszając, aby się nie przypaliły). Ciasteczka pokruszyć w malakserze lub „przeprasować” wałkiem do ciasta. Jabłka obrać, przepołowić, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w plasterki. Natychmiast skropić sokiem z cytryny (żeby nie ściemniały). Wymieszać je z pokruszonymi ciasteczkami, płatkami migdałowymi, brązowym cukrem oraz rodzynkami sułtańskimi.
Odłożyć 1/3 schłodzonego ciasta. Pozostałe cienko rozwałkować na placek o śr. 34 cm. Tortownicę o śr. 24 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Wylepić plackiem spód i brzeg przygotowanej formy na wysokość 6 cm. Nałożyć jabłkowe nadzienie. Odłożone ciasto rozwałkować na placek. Przykryć nim wierzch ciasta w formie. Mocno zlepić brzegi. Na środku zrobić mały otworek (przez który podczas pieczenia będzie uchodzić para).
Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 45 minut. Ciasto wystudzić. Przed podaniem suto posypać cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco