Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik jogurtowy"
Polecam.
Odsłon: 298
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 96
Polecam.
Odsłon: 298
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 96
Składniki
Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając ksylitol a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodaj obie mąki oraz sodę, wymieszaj całość łyżką. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, piecz około 20 minut w temperaturze 180°C do tzw. suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go na trzy blaty.
Rozmrożone maliny oraz banany rozdrobnij blenderem na mus. 1/3 szklanki musu przełóż do rondelka i wsyp żelatynę. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Wystudź. Do miski włóż jogurt, dodaj miód, zmiksuj. Dodaj oba musy, wymieszaj.
Pierwszy kawałek ciasta posmaruj dżemem. Przykryj drugim kawałkiem, na to wyłóż tężejącą masę jogurtową. Przykryj ostatnim kawałkiem ciasta, włóż do lodówki.
Jedną czubatą łyżeczkę żelatyny zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw, by napęczniała. Mango rozdrobnij blenderem na mus. Dodaj 1 łyżki miodu, zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj napęczniałą żelatynę. Mieszaj tak długo, aż się rozpuści.
W ten sam sposób przygotuj mus malinowy, dodając pozostałe . Musami udekoruj wierzch torciku, wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem boki torciku posmaruj serkiem i posyp pistacjami.
50 minut. Porcja: 170 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie