Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik makowo-owocowy w galaretce"
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 91
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 142
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 69
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 91
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 142
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 69
Składniki
Mak zalej wrzątkiem, odstaw na godzinę. Potem odcedź, osącz, zmiel dwa razy.
Przygotuj ciasto: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem oraz sokiem i skórką z cytryny. Kolejno domieszaj żółtka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ciągle ucieranej masy. Dobrze wymieszaj całość mikserem. Na koniec połącz z pianą ubitą z białek. Ciasto rozsmaruj na spodzie tortownicy wyłożonej pergaminem.
Przygotuj masę makową: rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z żółtkami oraz cukrem na puszystą masę. Porcjami domieszaj: zmielony mak, rodzynki, olejek migdałowy. Z białek ubij pianę, delikatnie połącz ją z masą makową.
Na cieście rozsmaruj masę makową. Wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 50 minut, dobrze wystudź. Brzoskwinie osącz. Ułóż na cieście. Galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu. Rozpuść w nich żelatynę. Wystudź i zalej owoce. Wstaw do lodówki na ok. 4 godziny.
ok. 2 godzin . Moczenie maku ok. 1 godzin . Chłodzenie ciasta ok. 4 godzin. 1 porcja ok. 480 kcal.Źródło: Tina