Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik zrobiony na kolejny jubileusz, zrobiony od serca dla wspaniałych Przyjaciół, z najlepszym dla nich życzeniami i pysznym kremem śmietankowym z serkiem mascarpone bo taki sobie zażyczyli.
mikser, tortownica, papier do pieczenia, nóż , patera,
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 483
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 483
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Sposób przygotowania biszkoptu ; Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli, cały czas ubijając dodajemy na przemian cukier z żółtkami. Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia oraz sodą i przesiewamy do masy jajecznej już nie miksując lecz delikatnie mieszając łyżką drewnianą do połączenia składników. Następnie ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka około 40 min. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty. Krem śmietankowo -serowy Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy. 1/3 ubitej śmietany mieszamy z serkiem mascarpone , następnie łączymy z pozostałą śmietaną. Tak przygotowany krem włożyć do lodówki celem schłodzenia. Brzoskwinie odsączamy na sicie ,osuszamy i kroimy w kostkę. Sokiem nasączamy blaty biszkoptowe. Dolny blat nasączamy sokiem z brzoskwiń ,smarujemy dżemem brzoskwiniowym, nakładamy cześć kremu śmietankowo - serowego , na krem nakładamy cześć pokrojonych brzoskwiń, brzoskwinie wciskamy delikatnie w krem przykrywamy lekko jeszcze kremem i nakładamy drugi blat, robimy to samo co z pierwszym, nakładamy trzeci ostatni blat , dociskając i równając cały tort . Kokos uprażyć na gorącej patelni bez tłuszczu (ponieważ kokos sam w sobie jest tłusty). Cały tort łącznie z górą smarujemy kremem. Boki obkładamy uprażonym kokosem. Górę dekorujemy według swojego uznania, u mnie udekorowany różyczkami i ozdobami zrobionymi z masy cukrowej ( mojego wykonania ). Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.