Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik orzechowy"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Składniki
Ubij pianę z białek na sztywno. Żółtka utrzyj z cukrem do białości, następnie dodaj cukier waniliowy.
Proszek do pieczenia wymieszaj z orzechami i dodawaj do żółtek na zmianę ubitą pianę oraz orzechy. Na koniec dodaj bułkę tartą i lekko wymieszaj. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nałóż ciasto. Piecz 45 min w temp. 175oC (termoobieg).
Przygotuj masę: żółtka utrzyj z cukrem, powoli wmieszaj mąkę. Do masy wlej następnie zimną kawę. Ugotuj do zgęstnienia, po czym całkiem ostudź.
Masło utrzyj na puszysto, a następnie dodawaj do niego stopniowo ostudzoną masę z kawą. Miksuj do połączenia, na koniec powoli wlej kieliszek spirytusu.
Wystudzone ciasto przekrój na 2-3 blaty, polej je syropem czekoladowym, przełóż masą i posmaruj nią na wierzchu. Udekoruj wg uznania.Źródło: Świat kobiety