Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój jeden z pierwszych... Mam nadzieję, że każdy następny będzie lepszy.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117995
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8370
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2083
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1527
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117995
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8370
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2083
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1527
Składniki
Zmielone orzechy wymieszać z mąką pszenną, kaszą i proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek i wszystkie białka ubić mikserem. Dodać partiami cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać suche składniki. Za pomocą łyżki drewnianej wymieszać delikatnie składniki i wylać do tortownicy o średnicy 20 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 minut. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.
Pół szklanki mleka rozmącić z budyniem i żółtkami. Resztę mleka przelać do garnka, wsypać kawę i cukier. Kiedy się zagotuje wlać rozmieszane budynie i ugotować. Przykryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem. Kremówkę mocno podgrzać, ale nie zagotować, zalać czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę i wystudzić. Gęsty genache rozsmarować na każdym blacie ciasta. Składać biszkopt orzechowy, przekładając masą kawową. Dowolnie udekorować.