Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik Pijany Izydor Jest to czekoladowo orzechowy wypiek z alkoholem.
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2944
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2944
Składniki
Biszkopt. Tortownicę o średnicy 22 cm. wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. W miseczce mieszamy przesianą mąkę, zmielone orzechy włoskie, proszek do pieczenia, kakao oraz szczyptę soli. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszysto, dodajemy po jednym żółtka, wsypujemy stopniowo suche składniki i miksujemy, aż składniki się połączą. Wyłączamy mikser i dodajemy w 2 partiach ubite białka. Mieszamy delikatnie szpatułką. Przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
Masa orzechowa. W miseczce mieszamy zmielone orzechy włoskie, cukier puder, oraz alkohol.
Krem. Budyń waniliowy gotujemy tak, jak to zaleca producent na opakowaniu. Przykrywamy go folią spożywczą i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszysto. Dodajemy syrop orzechowy, 3 łyżki wcześniej zrobionej masy orzechowej, kakao i miksujemy. Następnie dodajemy wystudzony budyń (budyń i miksowana masa, powinny być mniej więcej tej samej temperatury.). Miksujemy do połączenia się składników.
Składanie tortu. Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem wiśniowym. Nakładamy masę orzechową i wyrównujemy. Następnie wykładamy połowę kremu. Na krem kładziemy drugi bat biszkoptu i wykładamy resztę kremu. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Polewa i dekoracja. Gorzką czekoladę i kremówkę podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Wylewamy polewę na mocno schłodzony torcik i wygładzamy. Wstawiamy do lodówki, żeby polewa stężała. Dekorujemy brzegi tortu mielonymi orzechami włoskimi, a na środku kładziemy połówkę orzecha.