Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik serowy z sosem śliwkowym"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 42
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 56
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 287
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 42
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 56
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 287
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder i sól. Dołóż masło pokrojone na kawałeczki i jajko. zagnieć.
Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Tortownicę (o średnicy ok. 26 cm) posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto połóż na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkuj na placek o nieco większej średnicy. Wylep nim spód i brzeg przygotowanej formy i posmaruj powidłami.
Trzy jajka rozbij, oddzielając białka. Twaróg utrzyj z żółtkami i kwaśną śmietaną. Wsyp 30 g mąki ziemniaczanej, połącz.
Białka ubij, dosypując 150 g cukru. Pianę połącz z masą serową. Ubij 150 g kremówki i wymieszaj ją z masą serową. Całość wylej na przygotowany spód i piecz w temperaturze 150 °C ok. 90 minut. Wystudź.
Śliwki przekrój i usuń pestki. Miąższ pokrój. W garnku skarmelizuj 20 g cukru. Dodaj laskę cynamonu, nektar wiśniowy i cukier wanilinowy. Gotuj 5 minut. Resztę mąki ziemniaczanej wymieszaj z 2 łyżkami wody i wlej do gotującego się płynu. Podgrzewaj do zgęstnienia. Dołóż śliwki i gotuj jeszcze chwilę. Usuń cynamon.
Sos śliwkowy wystudź i rozsmaruj na serniku. Ubij resztę kremówki. Wyłóż na ciasto i polej sosem z czekolady.
Czas przygotowania: 120 minutŹródło: Na żywo