Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik śliwkowy z bitą śmietaną"
Polecam.
Odsłon: 294
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 89
Polecam.
Odsłon: 294
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 89
Składniki
Jajka ubij z cukrem i 6 łyżkami gorącej wody na pianę. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a pod koniec olej.
Tortownicę wysmaruj tłuszczem, wysyp mąką i rozsmaruj ciasto. Piecz je w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160° C przez ok. 45 minut. Gdy się upiecze, poczekaj, aż wystygnie w formie, a następnie wyjmij je i rozkrój poziomo na 2 części. Dolną część ciasta posmaruj dżemem i włóż z powrotem do czystej tortownicy.
Umyj śliwki, wypestkuj i poprzekrawaj na ćwiartki. Część odłóż do dekoracji, a resztę rozłóż na cieście w formie i zalej galaretką, przygotowaną wg instrukcji. Ciasto schłódź. Gdy placek z galaretką stężeje, wyjmij go z formy i przykryj drugim płatem ciasta.
Śmietankę ubij z cukrem waniliowym i posmaruj nią cały tort. Boki obsyp migdałami. Na wierzch wyłóż cząstki śliwek i zrób kleksy z bitej śmietany. Czas przygotowania: 90 minŹródło: Na żywo