Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny torcik z mrożonych truskawek i śmietany. Pięknie prezentuje się na stole podczas rodzinnych spotkań czy świąt. A masa śmietanowo – truskawkowa jest rewelacyjna!
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5937
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5937
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywna pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie kolejno dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia. Maki przesiewamy przez sito. Dodajemy partiami do masy i mieszamy silikonowa szpatułką. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Biszkopt pieczemy w 160*C przez ok. 25 minut (do ,,suchego patyczka”). Po wystudzeniu kroimy na 2 blaty. Masa śmietanowo – truskawkowa: Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do garnka z gorącą wodą), delikatnie studzimy Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan fixu i cukru pudru. Żelatynę mieszamy z likierem i zblendowanymi rozmrożonymi truskawkami. Delikatnie przelewamy do śmietany. Miksujemy do połączenia składników. W tortownicy układamy blat biszkopta. Na niego wylewamy masę, wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Ostawiamy do stężenia. Przelewamy na masę śmietanowo – truskawkową. Gdy cały torcik jest gotowy możemy go udekorować kleksami bitej śmietany. Jeżeli chcemy przygotować jeden większy torcik np. o średnicy 24 cm wystarczy biszkopt upiec w większej tortownicy, a składniki na masę śmietanowo – truskawkową podwoić.