Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik stracciatella z truskawkami"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44438
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 35
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44438
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 35
Składniki
Masło utrzeć ze szczyptą soli, 15 dag cukru i 1 cukrem wanilinowym. Gdy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z mąką ziemniaczaną i wsypać do ucieranej masy. Blachę 32 x 39 cm posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 20-25 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce kuchennej.
W garnku mocno podgrzać 20 dag śmietany. Rozpuścić w niej gorzką czekoladę i dodać olej kokosowy. Wystudzić. Spód posmarować masą śmietanowo-czekoladową. Ustawić pionowo na niej truskawki (inne owoce). Wstawić do lodówki na godzinę.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając na małym ogniu. Twaróg utrzeć z 3 cukrami wanilinowymi i resztą cukru. Wymieszać z mascarpone. Ubić pozostałe 75 dag śmietany na sztywno. Bitą śmietanę wmieszać do masy serowej. Ostrożnie dodać żelatynę. Do tężejącego kremu wrzucić posiekaną czekoladę. Krem stracciatella rozsmarować na truskawkach. Po schłodzeniu ciasto oprószyć kakao i udekorować truskawkami.
Czas przygotowania około 90 min.Źródło: Życie na gorąco