Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka jak chmurka truskawkowa pianka, na domowym biszkopcie z cytrynową nutką, a na wierzchu truskawki, truskawki i jeszcze raz truskawki! Truskawkowa chmurka nie tylko pięknie się prezentuje, ale równie pysznie smakuje! Możecie przygotować ten torcik w wersji BEZ PIECZENIA! Wystarczy, że biszkopt zastąpicie wyłożonymi na dno tortownicy, zakupionymi w sklepie biszkopcikami.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 51
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 795
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 8891
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 51
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 795
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 8891
Składniki
BISZKOPT: Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną oraz ziemniaczaną) przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny, olej oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 25 do 35min, do tak zwanego suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika-odstawiamy do wystygnięcia. NIE okrajamy nożykiem boków i NIE wyjmujemy z formy. Przestygnięty biszkopt nasączamy.
TRUSKAWKOWA PIANKA: Truskawki rozdrabniamy blenderem, aż otrzymamy gładką truskawkową masę. Do śmietany dodajemy cukier i ubijamy. Galaretki oraz żelatynę dodajemy do 250 ml. gorącej przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy, aż żelatyna i galaretki całkowicie się rozpuszczą i połączą z wodą tworząc gęstą zawiesinę. Odstawiamy na 10 min. do przestygnięcia.
Do bitej śmietany dodajemy zblenderowane truskawki.
Mikserem na niskich obrotach- mieszamy truskawkową masę z bitą śmietaną, dodając małym strumieniem zawiesinę z galaretek i żelatyny. Nie przerywamy miksowania, do momentu otrzymania jednolitej,truskawkowej masy.
Masę truskawkową wylewamy na wystudzony i nasączony biszkopt. Wstawiamy na 3 godz. do lodówki, aż nasza masa stężeje.
Po wyjęciu z lodówki, okrajamy boki tortownicy, po czym delikatnie wyjmujemy jej zawartość i umieszczamy na paterze.
DEKOROWANIE: Ze wszystkich truskawek wybieramy najładniejszą (o ładnym kształcie i średniej wielkości)- wykorzystamy ją później jako środek truskawkowej dekoracji. Pozostałe truskawki kroimy wzdłuż. Do dekorowania góry użyjemy pokrojonych środków- natomiast boki posłużą nam do ozdobienia podstawy tortu. Zaczynamy od największych kawałków, a kończymy na najmniejszych.
Układamy z kawałków truskawek ramkę po zewnętrznej stronie góry tortu. Następnie układamy kolejną ramkę, lekko nachodzącą na poprzednią.
Powtarzamy schemat...
...aż cała góra zostanie zapełniona truskawkami.
W środek wkładamy naszą najładniejszą-całą truskawkę.
Podstawę tortu obkładamy bokami truskawek… …i torcik jest gotowy! Gotowy tort przechowujemy w lodówce ! SMACZNEGO!