Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik z czekoladą i wiśniami"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 161
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 70
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1129
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 161
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 70
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1129
Składniki
Cytrynę polej wrzątkiem, osusz, otrzyj skórkę. Z połowy owocu wyciśnij sok. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do twarogu. Dołóż 10 dag śmietany, 1/2 cukru, proszek budyniowy, skórkę z cytryny oraz 2 łyżki soku z cytryny i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Masę serową utrzyj mikserem. Białka ubij. W czasie ubijania porcjami wsyp pozostały cukier. Pianę z białek domieszaj do masy serowej. Czekoladę posiekaj, wrzuć do masy, przemieszaj łyżką.
Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj tłuszczem, oprósz mąką, napełnij przygotowaną masą serową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz około godziny. Po 45 minutach wierzch sernika możesz przykryć kawałkiem folii aluminiowej, aby zbytnio się nie przyrumienił. Gotowe ciasto wystudź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Wiśnie osącz, 4 łyżki zalewy wymieszaj z pozostałą mąką ziemniaczaną. Resztę zalewy zagotuj. Wlej rozmieszaną mąkę. Gotuj minutę. Dołóż wiśnie. Pozostałą śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Przełóż do szprycy cukierniczej. Wierzch sernika udekoruj masą wiśniową oraz rozetkami bitej śmietany wyciskanymi przez szprycę.
ok. 1 godziny i 30 minut. 1 porcja 400 kcal.
Zgoda, może nie jest to tort w klasycznym wydaniu, jednak ma wszystkie niezbędne cechy, by występować w tej roli. Jest bowiem i rozpływająca się w ustach bita śmietana, i delikatna owocowa masa, i efektowna dekoracja.Źródło: Tina