Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik z migdałową posypką"
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 261
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 144
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 653
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 261
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 144
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 653
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij razem z 2 łyżkami wody. W czasie ubijania do piany z białek porcjami wsyp 10 dag cukru, sól i 1 torebkę cukru waniliowego.
Do piany z białek ostrożnie dodaj żółtka oraz obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto rozsmaruj na spodzie tortownicy (o śr. 26 cm) wyłożonej wcześniej pergaminem. Wierzch posyp płatkami migdałowymi.
Biszkopt wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 20 minut. Ciasto ostrożnie wyjmij z tortownicy i wystudź na kratce kuchennej. Jabłka oraz śliwki umyj, usuń pestki i gniazda nasienne.
Owoce pokrój na kawałeczki. Twaróg utrzyj z sokiem z cytryny, resztą cukru i pozostałym cukrem waniliowym.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odstaw, by spęczniała. Śmietanę ubij na sztywno, połącz ją z masą serową. Żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Ostrożnie wymieszaj ją z kremem serowym. Dodaj pokrojone wcześniej jabłka i śliwki.
Zimny biszkopt rozetnij. Spód włóż do tortownicy, nałóż tężejący krem, przykryj drugim blatem. Wstaw do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem.
ok. 1 godziny i 45 minut. Chłodzenie ok. 3 godzin, 1 porcja 340 kcalŹródło: Tina