Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-06-2024
Ten niezwykle atrakcyjnie wyglądający i smaczny torcik jest bardzo łatwy w wykonaniu. Idealny deser dla wielbicieli czekolady oraz dla osób szukających przepisu na ciasto bez użycia piekarnika. Same naleśniki kakaowe są niezwykle smaczne i bardzo je Wam polecam do przygotowania ich na śniadanie lub podwieczorek, są pyszne.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10085
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9129
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6492
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10085
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9129
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6492
Składniki
Wszystkie suche składniki na naleśniki wsypać do miski i lekko wymieszać. Następnie dodać jajka, mleko, wrzątek i masło. Składniki dodawać stopniowo cały czas mieszając. Przygotowane ciasto na naleśniki odstawić na 15 minut na bok. Naleśniki smażyć na patelni o średnicy 22 cm, lekko posmarowanej olejem.
Zrobić krem: Do garnuszka wlać śmietankę i podgrzewać do momentu, aż zacznie parować. Podgrzaną śmietankę zdjąć z grzania i dodać do niej cukier puder. Dobrze wymieszać. Pokrojoną na mniejsze części czekoladę przełożyć do miski i dodać do niej gorącą śmietankę. Całość mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Na koniec dodać masło, które również rozpuścić mieszając. Tak przygotowany krem przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Schłodzony krem zmiksować na puszystą piankę za pomocą miksera ręcznego. Patrz film. Naleśniki przekroić na pół. Na blacie kuchennym ułożyć pas folii spożywczej. Każdą połówkę naleśnika posmarować kremem i układać na zakładkę, tak jak pokazane jest to na filmie. Ułożone w ten sposób naleśniki zwinąć w roladę. Gotową roladę zawinąć szczelnie folią spożywczą i ustawić na talerzu odciętą stroną do dołu. Tak powstały torcik można jeszcze ścisnąć rantem. Średnica mojego tortu to 16 cm.
Tort umieścić w lodówce na minimum godzinę. Gotowy torcik wyjąć z lodówki i odwinąć z folii. Ozdobić według uznania. Smacznego!