Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt z dodatkiem suchego maku i masa czekoladowa z dodatkiem batonów Pawełek o smaku caffe latte. I do tego odrobina alkoholu.......
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 437
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1008
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 103
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 437
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1008
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 103
Składniki
Biszkopt. Całe jajka ubijamy z dwoma cukrami do białości. Do ubitych jajek porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z makiem, całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wysmarowanej 16 cm tortownicy, pieczemy w 180 C do przyrumienienia. Po około 20 minutach ciasto możemy sprawdzić patyczkiem. Gotowy biszkopt studzimy. Dobrze jest upiec go dzień wcześniej. Masa. Na małym ogniu w saganku rozpuszczamy, połamaną czekoladę ,Pawełki, cukier i mleko, nie dopuszczając do zagotowania.Lepiej jest dodać 60 g cukru, puder w miarę potrzeby możemy dodać na końcu. Masę studzimy często mieszając. Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie, potem osączyć na sitku. Orzechy posiekać. Masło, temperatura pokojowa, ucieramy stopniowo dodając masę czekoladową. Sprawdzić smak, pamiętając że dojdzie jeszcze alkohol i w miarę potrzeby dodać cukier puder. Następnie wlewamy alkohol, mieszamy łyżką, na koniec dodajemy bakalie.
Poncz. Zaparzamy 1 szklankę herbaty, lekko słodzimy i wciskamy do smaku sok z cytryny. Studzimy. Biszkopt kroimy na trzy blaty, każdy nasączamy ponczem i przekładny masą czekoladową. Ozdabiamy kolorowymi opłatkami i kwiatkami. Torcik schładzamy w lodówce.