Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Listopadowy obiad u Ewy Wachowicz nie mógłby odbyć się bez deseru. Tym razem gospodyni programu "Ewa Gotuje" postanowiła podzielić się z nami przepisem na prosty i wyjątkowo smaczny torcik z powidłami. Idealne połączenie jesiennych smaków.
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 146
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 97
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 45
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 146
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 97
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 45
Składniki
Miękkie masło przełożyć do miski i utrzeć. Dosypać cukier puder i ucierać dalej. Dodać żółtka i zmiksować. Wsypać proszek do pieczenia i stopniowo dodać mąkę – cały czas mieszając robotem. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagnieść. Podzielić na 4 równe części. Rozwałkować, przełożyć do tortownicy (średnica 25-26 cm), wyrównać wałeczkiem i na 15-20 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Białka posolić i ubić na sztywno. Utrwalić cukrem pudrem. Stopniowo dodać powidła, nie przerywając przy tym ubijania.
Masę podzielić na 4 części i przełożyć upieczone i wystudzone placki. Ostatnią porcję rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Dodatkowo boki oblepić prażonymi płatkami migdałów. Górę udekorować posiekaną czekoladą.