Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik z pralinkami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4958
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2330
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4958
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2330
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o śr. 20 cm.
Rozpuść w rondlu masło. Dodaj mleko, czekoladę i cukier. Podgrzewaj, mieszając, aż powstanie gładka masa (nie gotuj). Zdejmij z ognia. Po 5 minutach dodaj jajka. W misce wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj do masy czekoladowej. Przełóż ciasto do formy. Piecz ok. 50 minut. Wyjmij, aby ostygło.
Przygotuj polewę. Podgrzej mleko z masłem, połącz z cukrem i kakao, utrzyj na gładką masę. Wyłóż 2/3 lukru na ciasto, wyrównaj. Resztę przełóż do torebki z uciętym rogiem. Wyciśnij na wierzch tortu, robiąc 12 rozetek. Na rozetkach umieść pralinki.
12 porcji, czas 110 min., 2 zł porcja - 430 kcal.Źródło: Olivia