Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torciki z karmelem i czekoladą"
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 711
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 711
Składniki
Sos karmelowy. Na patelnię z grubym dnem wsypujemy cukier, podgrzewamy na średnim ogniu i, nie mieszając, czekamy, aż się roztopi i ściemnieje. Gdy cukier ma już piękny złoty kolor, dodajemy masło i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i sól. Bardzo energicznie mieszając, podgrzewamy 2 minuty. Jeśli sos jest za gęsty, dolewamy trochę wody.
Sos czekoladowy. Połamaną na kawałki czekoladę wkładamy do rondelka. Wlewamy śmietankę. Rondelek ustawiamy na najmniejszym ogniu, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Mieszamy, aby dokładnie się połączyły.
Zimne białka ubijamy na sztywno z solą. Cukier biały i brązowy mieszamy i stopniowo wsypujemy do piany. Pod koniec miksowania, gdy masa jest gęsta i lśniąca, wlewamy ocet. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Rysujemy 8 kół o średnicy około 10 cm. Za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki rozprowadzamy na nich pianę. Na 5 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 110oC. Zmniejszamy temperaturę do 90oC i suszymy bezy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika około 1,5 godziny. Piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim bezy na całą noc.
Przed podaniem polewamy trociki obydwoma podgrzanymi sosami i dekorujemy według uznania.
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej sztuki około 2,80 zł.
Wartość odżywcza jednej sztuki 464 kcal Białko 6,8 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 61 g.Źródło: Rewia