Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35791
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1232
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1768
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6088
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35791
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1232
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1768
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6088
        
        
                Składniki
Suszenie gruszek. Gotujemy wodę z cukrem , dodajemy barwnik. Im więcej barwnika tym bardziej intensywny kolor i mniejszy efekt przezroczystości. Gruszki kroimy na cieniutkie plasterki 1-1,5 mm. Wybierzmy owoce mniej dojrzałe. Plastry gruszek wrzucamy do gotującego się syropu, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 10-15 minut. Następnie wyłączmy palnik i zostawiamy gruszki w syropie na 1-2 godziny, albo na całą noc. Gruszki osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blachę wyłożoną silikonową matą. Gruszki suszymy ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 75 C.
Biszkopt. Tortownica 16 cm, spód wykładamy papierem do pieczenia. Cale jajka ubijamy z cukrem do białości. Mąkę przesiewamy z kawą i stopniowo dodajemy do ubitych jajek. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 170 C do delikatnego przyrumienienia. Studzimy. Robimy poncz z kawy , wody i odrobiny cukru, studzimy.
Krem. Czekoladę rozpuszczamy w parze wodnej. Schłodzoną śmietanę przekładamy do misy miksera mieszamy, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość. Do wpół ubitej śmietany dodajemy serek i lekko przestudzoną ale jeszcze płynną czekoladę. Masę doprawiamy sokiem z cytryny i ewentualnie musem z gruszek.
Przestudzony biszkopt przekrawamy na trzy części. Pierwszą część przekładamy na paterę, nasączamy ponczem, nakładamy cienką warstwę żurawiny potem warstwę kremu. Analogicznie robimy z drugą częścią biszkoptu. Na koniec kładziemy trzeci biszkopt. Wierzch toru i boki pokrywamy resztą kremu. Górę posypujemy jadalnymi kolorowymi płatkami, boki plastrami suszonych gruszek.