Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort w kształcie auta to świetna niespodzianka dla malucha. Nie dość że jest smaczny, to jeszcze cieszy oko.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 495
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 258
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9676
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1125
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4474
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 495
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 258
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9676
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1125
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4474
Składniki
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier. Kiedy piana jest już błyszcząca, dodajemy po jednym żółtku. Masa musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodajemy przesiane mąkę i proszek do pieczenia, a kiedy składniki się połączą olej, Delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do prostokątnej blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 175 C (termoobieg) przez ok 35 minut.
Dobrze wystudzony biszkopt dzielimy na kilka części, z których złożymy nasze auto. Musimy zadbać o podstawę, kabinę i kilka elementów dekoracyjnych takich jak spojlery czy światła. Główną część auta dzielimy na trzy placki. Pierwszy smarujemy dżemem morelowym, nakrywamy drugim, który smarujemy ubitą z cukrem śmietaną i układamy pokrojone w kostkę morele. Trzecia cześć będzie podstawą dla kabiny i elementów wykończeniowych. Część kabinową również dzielimy jednak tylko na dwie części. W środek dajemy śmietanę z owocami. całość smarujemy dokładnie śmietaną. Ważne aby wstępny kształt auta uzyskać na suchym biszkopcie, ponieważ trudno kroi się przełożony na świeżo kształt auta.
Tort powinien trafić na dłuższy czas do lodówki tak, aby śmietana i dżem mogły połączyć smaki z biszkoptem. Tort dekorujemy śmietaną zabarwioną na wybrany przez nas kolor - zależy to oczywiście od tego jakie auto tworzymy. Z takiego tortu ucieszą się maluchy, ale dorośli też lubią takie niespodzianki. Powodzenia i smacznego :-)