Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bezy są jednym z moich ulubionych deserów. W każdej postaci pięknie się prezentują, a z dodatkiem kremu i świeżych owoców smakują obłędnie. Miałam zaszczyt przygotować parę deserów na weselne przyjęcie i między innymi był to prezentowany tort bezowy z kremem kawowym. Krem kawowy sam w sobie nie jest słodki, a całość z blatami bezowymi świetnie się równoważy.
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1214
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457762
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1471
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2281
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 589
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1214
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457762
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1471
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2281
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 589
Składniki
Przygotowanie Schłodzone białka przelewamy do miski i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana trzyma się ścian naczynia dodajemy cukier łyżka po łyżce, stale miksując. Piana na bezę powinna być lśniąca i bardzo gęsta, a cukier całkowicie powinien się rozpuścić. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na termoobieg i temperaturę 100 °C. Masę bezową wykładamy na blaszkę, formujemy trzy blaty bezowe o różnej wielkości. W zależności od posiadanego piekarnika, bezy suszymy przez około 2 godziny. Gotowe bezy z zewnątrz będą suche i kruche, z łatwością będą odchodzić od papieru do pieczenia. Przekładamy na kratkę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Blaty przechowujemy w plastikowym pojemniku lub metalowej puszce, aby nie chłonęły wilgoci. Schłodzoną kremówkę oraz serek mascarpone przekładamy do miski. Następnie miksujemy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Na końcu dodajemy przesiany cukier puder i kawę, miksujemy tylko do połączenia składników. Krem wykładamy na blaty bezowe i składamy tort od największego do najmniejszego krążka. Dekorujemy owocami lub startą czekoladą. Przechowujemy w lodówce. Smacznego,