Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort bezowy z truskawkami i mascarpone, znany jako tort Pavlova, to niezwykle efektowny i – wbrew pozorom – dość łatwy w przygotowaniu przysmak.
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 168
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 135
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 98
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 168
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 135
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 98
Składniki
Przygotuj arkusz papieru do pieczenia. Odrysuj na nim okrąg o średnicy około 22 cm (cyrklem lub z użyciem talerza). Arkusz umieść na blasze piekarnika.
Białka ubij ze szczyptą soli „na sztywno” na wysokich obrotach miksera. Pod koniec stopniowo dodawaj do nich cukier. Gdy cały cukier się rozpuści, wlej do białek sok z cytryny i wsyp mąkę ziemniaczaną. Miksuj jeszcze przez chwilę.
Sztywną pianę z białek przełóż ostrożnie na środek narysowanego okręgu. Szybkimi ruchami uformuj w jego obrębie kopczyk. Na środku zrób dość duże wgłębienie na krem. Brzegi ozdób, przeciągając od dołu do góry szpatułką.
Wstaw bezę do nagrzanego wcześniej do 170°C piekarnika i od razu zredukuj ustawienie temperatury do 130°C. Piecz przez około półtorej godziny. Gdyby bez rumieniła się zbyt mocno, obniż jeszcze nieco temperaturę i piecz dłużej. Po upieczeniu pozostaw w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia. Beza powinna być chrupiąca z wierzchu i wilgotna w środku. Możesz przygotować ją nawet kilka dni przed wykonaniem tortu.
Śmietanę ubij „na sztywno” na wysokich obrotach miksera. Pod koniec dodaj cukier puder. Ubitą śmietanę połącz delikatnie z serkiem mascarpone tak, by powstał jednolity krem. Wypełnij nim bezę. Na wierzchu ułóż pokrojone na połówki truskawki.