Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort bezowy z truskawkami i mascarpone, znany jako tort Pavlova, to niezwykle efektowny i – wbrew pozorom – dość łatwy w przygotowaniu przysmak.
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 66
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 464
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1390
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1870
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 66
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 464
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1390
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1870
Składniki
Przygotuj arkusz papieru do pieczenia. Odrysuj na nim okrąg o średnicy około 22 cm (cyrklem lub z użyciem talerza). Arkusz umieść na blasze piekarnika.
Białka ubij ze szczyptą soli „na sztywno” na wysokich obrotach miksera. Pod koniec stopniowo dodawaj do nich cukier. Gdy cały cukier się rozpuści, wlej do białek sok z cytryny i wsyp mąkę ziemniaczaną. Miksuj jeszcze przez chwilę.
Sztywną pianę z białek przełóż ostrożnie na środek narysowanego okręgu. Szybkimi ruchami uformuj w jego obrębie kopczyk. Na środku zrób dość duże wgłębienie na krem. Brzegi ozdób, przeciągając od dołu do góry szpatułką.
Wstaw bezę do nagrzanego wcześniej do 170°C piekarnika i od razu zredukuj ustawienie temperatury do 130°C. Piecz przez około półtorej godziny. Gdyby bez rumieniła się zbyt mocno, obniż jeszcze nieco temperaturę i piecz dłużej. Po upieczeniu pozostaw w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia. Beza powinna być chrupiąca z wierzchu i wilgotna w środku. Możesz przygotować ją nawet kilka dni przed wykonaniem tortu.
Śmietanę ubij „na sztywno” na wysokich obrotach miksera. Pod koniec dodaj cukier puder. Ubitą śmietanę połącz delikatnie z serkiem mascarpone tak, by powstał jednolity krem. Wypełnij nim bezę. Na wierzchu ułóż pokrojone na połówki truskawki.