Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z blatami bezowymi i kremem z mascarpone. Tort udekorowany żelkami, przysmakiem nie tylko dzieci.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
przygotowanie papieru- Na papierze do pieczenia namalować koło 24 cm. Obrócić papier i ułożyć na blaszce. Delikatnie natłuścić olejem to miejsce.Będzie łatwiej bezę odkleić.
beza-Białka powinny mieć temperaturę pokojową i być czyste, bez odrobinki żółtka.Ubijać w suchej misce metalowej albo szklanej.Białka ubić ze szczyptą soli i po łyżce dodawanym cukrem pudrem, na szklistą masę.Przesiać mąkę, wlać ocet i zmiksować.
Cześć przełożyć do rękawa cukierniczego bez tylki i nanieść bezę spiralnie w zaznaczone koło. Potem powierzchnię wyrównać.
Resztę bezy włożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Zrobić rozetki wokół blatów bezowych i małe beziki.
Włożyć dwie blachy do piekarnika nagrzanego do 100*C i suszyć z termoobiegiem przy minimalnie uchylonych drzwiczkach, ok.3-4 godz. Wystudzić w piekarniku, przy całkowicie uchylonych drzwiczkach.Potem delikatnie zdjąć beziki i na koniec blaty bezowe odkleić.
Jeden blat bezowy ułożyć na paterę.
krem-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z cukrem pudrem z serkiem i fixem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Połowę kremu wyłożyć na przygotowany blat bezowy.
Przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę kremu.
Udekorować żelkami i bezikami. Schłodzić w lodówce.