Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z blatami bezowymi i kremem z mascarpone. Tort udekorowany żelkami, przysmakiem nie tylko dzieci.
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 83
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 115
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 36
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38393
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 58
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 83
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 115
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 36
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38393
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 58
Składniki
przygotowanie papieru- Na papierze do pieczenia namalować koło 24 cm. Obrócić papier i ułożyć na blaszce. Delikatnie natłuścić olejem to miejsce.Będzie łatwiej bezę odkleić.
beza-Białka powinny mieć temperaturę pokojową i być czyste, bez odrobinki żółtka.Ubijać w suchej misce metalowej albo szklanej.Białka ubić ze szczyptą soli i po łyżce dodawanym cukrem pudrem, na szklistą masę.Przesiać mąkę, wlać ocet i zmiksować.
Cześć przełożyć do rękawa cukierniczego bez tylki i nanieść bezę spiralnie w zaznaczone koło. Potem powierzchnię wyrównać.
Resztę bezy włożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Zrobić rozetki wokół blatów bezowych i małe beziki.
Włożyć dwie blachy do piekarnika nagrzanego do 100*C i suszyć z termoobiegiem przy minimalnie uchylonych drzwiczkach, ok.3-4 godz. Wystudzić w piekarniku, przy całkowicie uchylonych drzwiczkach.Potem delikatnie zdjąć beziki i na koniec blaty bezowe odkleić.
Jeden blat bezowy ułożyć na paterę.
krem-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z cukrem pudrem z serkiem i fixem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Połowę kremu wyłożyć na przygotowany blat bezowy.
Przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę kremu.
Udekorować żelkami i bezikami. Schłodzić w lodówce.