Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składniki
Biszkopt ciemny z 6 jaj: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na półsztywną pianę, dodać szklankę cukru, ubić na sztywno. Dodawać po jednym żółtku. Na końcu dodać szklankę mąki wymieszaną z dwoma łyżkami proszku i kakaem. Piec w 180 stopniach przez 40 min. Gdy ostygnie przekroić na dwie części.
Biszkopt jasny z 3 jaj: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na półsztywną pianę, dodać pół szklanki cukru, ubić na sztywno. Dodawać po jednym żółtku. Na końcu dodać pół szklanki mąki wymieszanej z łyżeczką proszku. Piec w 180 stopniach przez 25 min.
Masa: Ubić śmietanę ze śmietanfixem. Ja dodaję jeszcze cukru waniliowego.
Wódkę, wodę, cukier i sok z cytryny wymieszać razem i tak przygotowanym ponczem nasączać każdy blat biszkoptu.
Ciemny blat posmarować dżemem na to ułożyć połowę śmietany i przykryć jasnym blatem. Na jasny blat wysypać borówki, posmarować resztą śmietany i przykryć ciemnym blatem. Cały tort wysmarować masą budyniową lub utartym masłem z cukrem. Ważne, żeby to nie była śmietanka!
Masa cukrowa: Żelatynę wymieszać z zimną wodą, odstawić na 5 minut. Po tym czasie postawić nad gorącą wodą na gazie i mieszać. Dodać glukozę, ponownie mieszać i uważać, żeby się nie zagotowało! Dodać Plantę (koniecznie Plantę, chodzi o kolor, jest biała!). Przestać ogrzewać zanim się całkowicie rozpuści. Dodać olejek i chłodną papkę wylać na cukier puder. Wyrabiać ciasto podsypując co jakiś czas pudrem. Rozwałkować na foliach spożywczych i ładnie przenieść na nasz tort. Można się bawić jak plasteliną, ja dodałam trochę galaretki z owoców leśnych i otrzymałam różowe róże. I galaretki agrestowej do listków.