Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Tort chałwowo-orzechowy
  • Ciasta
  • Przepis na

Tort chałwowo-orzechowy

04.07.2015 Odsłon: 5855
5.0 (12 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
annapiedziak
annapiedziak

Bajerować nie będę. Jest to dosyć pracochłonny deser, natomiast tym, którym przygotowywanie tortów sprawia frajdę, serdecznie go polecam. Jest pyszny i uroczy, a 12 warstw widocznych po przekrojeniu robi wrażenie. Wbrew pozorom tort jest prosty do przygotowania, a wielbiciele chałwowego smaku będą go wcinać bez opamiętania. (Przepis wygrzebałam z niezwykle interesującego bloga http://www.moderntasteblog.com/)

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto czekoladowe w 5 minut

Ciasta Ciasto czekoladowe w 5 minut

Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...

  • Polska
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 20785

do 15 min 15 min
25
Pieprzyczfantazja
Pieprzyczfantazja
Ciasta

Delicjusz – ciasto

Ciasta Delicjusz – ciasto

Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...

  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 9543

> 60 min >60 min
24
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

placek jarosza

Dania główne placek jarosza

Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Placki

Odsłon: 2095

do 60 min 60 min
4
Futka
Futka
Dania główne

Kremowe risotto z bobem

Dania główne Kremowe risotto z bobem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 4095

do 15 min 15 min
12
l3nk.444
l3nk.444
Ciasta

Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasta Ciasto jogurtowe z owocami

Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...

  • Impreza
  • Grill
  • Walentynki
  • Komunia
  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 720

do 15 min 15 min
4
Mioo
Mioo
Śniadania

Pasta z białej fasoli i awokado

Śniadania Pasta z białej fasoli i awokado

Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Owoce
  • Awokado
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Imbir
  • Majeranek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 363

do 15 min 15 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto czekoladowe w 5 minut

Ciasta Ciasto czekoladowe w 5 minut

Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...

  • Polska
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 20785

do 15 min 15 min
25
Pieprzyczfantazja
Pieprzyczfantazja
Ciasta

Delicjusz – ciasto

Ciasta Delicjusz – ciasto

Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...

  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 9543

> 60 min >60 min
24
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

placek jarosza

Dania główne placek jarosza

Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Placki

Odsłon: 2095

do 60 min 60 min
4
Futka
Futka
Dania główne

Kremowe risotto z bobem

Dania główne Kremowe risotto z bobem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 4095

do 15 min 15 min
12
l3nk.444
l3nk.444
Ciasta

Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasta Ciasto jogurtowe z owocami

Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...

  • Impreza
  • Grill
  • Walentynki
  • Komunia
  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 720

do 15 min 15 min
4
Mioo
Mioo
Śniadania

Pasta z białej fasoli i awokado

Śniadania Pasta z białej fasoli i awokado

Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Owoce
  • Awokado
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Imbir
  • Majeranek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 363

do 15 min 15 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Tort chałwowo-orzechowy
Autor:
annapiedziak
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • biszkopt orzechowy:
  • 2 jajka
  • 50g mąki pszennej tortowej
  • 38g orzechów włoskich
  • 38g cukru
  • szczypta soli
  • (potrzebne będą 2 takie biszkopty)
  • biszkopt klasyczny:
  • 2 jajka
  • 50g mąki pszennej tortowej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 37g cukru
  • szczypta soli
  • krem chałwowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 150g miękkiego masła
  • 20g cukru
  • 250g wybranej, ulubionej chałwy, np. waniliowej lub słonecznikowej
  • krem orzechowy:
  • 90g orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki mleka
  • 125g miękkiego masła
  • 100g cukru pudru
  • dodatkowo:
  • kilka łyżek wiśniowego dżemu
Sposób przygotowania:
1

ROBIMY BISZKOPTY Biszkopty możemy przygotować wieczór wcześniej i zostawić, aby w spokoju ostygły i odpoczęły przez noc, a dopiero dnia następnego zabrać się za przygotowywanie kremów i składanie tortu. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Tortownicę o średnicy 17-18cm wykładamy papierem do pieczenia. Orzechy mielimy lub blendujemy, a następnie mieszamy razem z mąką i przesiewamy całość do miski. Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier. Kiedy uzyskamy już sztywną i błyszczącą pianę, dodajemy po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach miksera. Na samym końcu dodajemy mąkę z orzechami i miksujemy jeszcze chwilkę, tylko do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do przygotowanej tortownicy, wyrównujemy wierzch i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Pamiętajmy, że biszkopt to ciacho kapryśne... nie wolno nam otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia i dziubać go patykiem! Wtedy z pewnością opadnie. Zostawmy go w spokoju, biszkopt jest malutki i po 25 minutach z pewnością będzie pięknie upieczony. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy upieczone ciasto przez kilka minut w formie, a następnie przekładamy do wystudzenia na kratkę... i zabieramy się za przygotowanie drugiego! Kolejny biszkopt przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób. Trzeci i ostatni biszkopt różni się tylko i wyłącznie tym, że zamiast zmielonych orzechów, do jego przygotowania użyjemy mąki ziemniaczanej. To będzie klasyczny, jasny biszkopt. Przygotowujemy go dokładnie tak samo, a zatem mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną i przesiewamy je razem do miski. Ubijamy białka z solą, dodajemy cukier, żółtka, a na końcu składniki suche. Pieczemy również przez 25 minut. Gdy wszystkie biszkopty będą już całkowicie wystudzone, możemy każdy z nich przekroić wzdłuż na dwa blaty.

2

ROBIMY KREMY Najpierw przygotujemy krem chałwowy. Chałwę rozkruszamy na małe kawałki. Mąkę pszenną i ziemniaczaną dokładnie razem mieszamy. 1 i ½ szklanki mleka zagotowujemy w rondelku. W pozostałej ½ szklanki rozprowadzamy mąki tak, aby nie było żadnych grudek. Do gotującego się mleka dolewamy naszą mączno-mleczną miksturę i mieszamy szybko i bardzo dokładnie, aby uzyskać gładki i aksamitny budyń. Powinien bardzo szybko zmienić swoją konsystencję i być bardzo gęsty. Trzymamy przez chwilkę (około 30 sekund) na ogniu, cały czas mieszając, a następnie przekładamy do miski. Gorący budyń przykrywamy woreczkiem lub folią tak, aby dotykała wierzchu – dzięki temu nie utworzy nam się ciemna, kożuszkowa warstwa na górze. Całość zostawiamy do całkowitego ostudzenia, co powinno trwać około godziny. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem za pomocą miksera lub w bardziej tradycyjny sposób – w makutrze (ja zazwyczaj wybieram tę opcję i nie żałuję, gdyż gotowy krem jest dużo bardziej puszysty i delikatny). Kiedy masa maślana stanie się jasna, a cukier się rozpuści, zaczynamy dodawać po jednej łyżce budyniu, dokładnie i cierpliwie ucierając po każdym dodaniu. Masa powinna być jednolita i porządnie utarta. Na samym końcu dodajemy chałwę i rozprowadzamy ją w kremie króciutko mikserem. Gotowe! Przykrywamy miskę pokrywką lub talerzem i zaczynamy przygotowywać drugi krem. Krem orzechowy jest już mniej czaso- i pracochłonny. Zaczynamy od zmielenia lub zblendowania orzechów włoskich. Następnie podgrzewamy mleko (nie zagotowujemy!), zalewamy nim orzechy i zostawiamy tak do wystudzenia i napęcznienia mieszanki. Masło, podobnie jak w przypadku przygotowywania kremu chałwowego, ucieramy do białości wraz z cukrem, a kolejnie dodajemy po jednej łyżce orzechów w mleku i miksujemy na najniższych obrotach miksera do ładnego połączenia i powstania puszystego kremu. Gotowe!

3

SKŁADAMY TORT Teraz najprzyjemniejszy i najbardziej satysfakcjonujący etap – złożenie tortu w jedną, piękną całość! Przygotowujemy paterę i układamy na niej kolejno: biszkopt orzechowy ↓ dżem wiśniowy ↓ ¼ kremu chałwowego ↓ biszkopt jasny ↓ ¼ kremu chałwowego ↓ biszkopt orzechowy ↓ ¼ kremu orzechowego ↓ biszkopt orzechowy ↓ dżem wiśniowy ↓ ¼ kremu chałwowego ↓ biszkopt jasny ↓ ¼ kremu chałwowego ↓ biszkopt orzechowy Wierzch i boki tortu otulamy pozostałym kremem orzechowym. Gotowy tort z dumą i czułością wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na 5-6 godzin, aby masy porządnie stężały, a biszkopty przeszły ich smakami.

4

5

6

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki