Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślałam aby zrobić coś na próbę i troszkę tu ryzykowałam czy śmietana nie padnie jak dodam chałwę ale tort wyszedł pyszny a masa delikatna.
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2055
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9651
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3324
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6758
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2055
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9651
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3324
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6758
Składniki
Białka ubić z cukrem na pianę, dodać żółtka a potem ręcznie i delikatnie masę jajeczną połączyć z mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec biszkopt 35 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 blaty. Mascarpone utrzeć z cukrem a potem wlać mocno schłodzoną śmietanę i ubić ją na sztywno. Następnie chałwę zetrzeć do ,śmietany na tarce o grubych oczkach i delikatnie wymieszać. Każdy blat nasączyć wodą z sokiem z cytryny i posmarować porcją masy. Na koniec udekorować tort resztą masy i ozdobami z czekolady i perełkami. Tort wstawić do lodówki na około dwie godziny.