Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moi znajomi po zjedzeniu kawałka tego tortu powiedzieli tylko jedno słowo: Przepyszny!
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17245
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 131
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 114
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4872
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7608
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17245
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 131
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 114
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4872
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7608
Składniki
BISZKOPT 1. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i żółtka i dalej ubijać. 2. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i budyń przesiać przez sitko, dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. 3. Całość przelać na formę do pieczenia i piec w temp. 160-180 stopni przez ok 30-40 min.
4. Po upieczeniu biszkoptu przewrócić go do góry dnem i podeprzeć (ja użyłam foremek do ciastek, jak widać na zdjęciu)
KREM CYTYNOWY 1. W pierwszej kolejności gotujemy budyń. W garnku gotujemy 1 szklankę mleka dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do miski wlewamy pozostałą część mleka, wsypujemy obie mąki i dokładnie roztrzepujemy. Do gotującego się mleka wlewamy powoli mleko z mąkami i bardzo dokładnie roztrzepujemy, żeby nie powstały grudki. Całość mieszamy i gotujemy przez ok. 5 min. Gotowy budyń pozostawiamy do wystygnięcia.
2. Margarynę z masłem miksujemy na pulchną masę, a następnie dodajemy wystudzony budyń i żółtka dalej ucierając. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i wedle uznania alkohol.
MASA ŚMIETANOWA 1.Śmietanę miksujemy z serkiem i cukrem waniliowym. 2. Na sam koniec dodajemy startą białą czekoladę i mieszamy.
Biszkopt przekrawamy na trzy części i każdy kawałek nasączamy wodą wymieszaną z alkoholem.
Przełożenie tortu: 1. Biszkopt 1 część 2. Krem cytrynowy 3. Mus malinowy cienka warstwa 4. Biszkopt 2 część 5. Masa śmietanowa 6. Mus malinowy gruba warstwa 7. Biszkopt 3 część 8. Krem cytrynowy
DEKORACJA 1. Tort rozsmarowujemy z każdej strony kremem cytrynowym. 2. Wierzch tortu dekorujemy owocami (ja użyłam winogron ciemnych i jasnych, kiwi i śliwek) 3. Brzeg tortu posypujemy suchym biszkoptem. 4. Na końcu polewamy polewą czekoladową.
Smacznego !!!