Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort cytrynowy"
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20333
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 349
Pieczona papryka faszerowana mięsem wieprzowo-wołowym i ryżem do sprawdzony p...
Odsłon: 1049
Deser cappuccino to prawdziwa czekoladowo-kawowa uczta w pucharku. Kremowy mu...
Odsłon: 1308
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20333
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 349
Pieczona papryka faszerowana mięsem wieprzowo-wołowym i ryżem do sprawdzony p...
Odsłon: 1049
Deser cappuccino to prawdziwa czekoladowo-kawowa uczta w pucharku. Kremowy mu...
Odsłon: 1308
Składniki
Przygotuj biszkopt. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaj żółtka oraz mąkę i jeszcze chwilę miksuj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180° C. Gdy wystygnie, przekrój na 3 blaty.
Zmiksuj szklankę mleka, jajka, obie mąki oraz skórkę z cytryny. Pozostałe mleko wraz z cukrem zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, dodaj mleko z jajkami i mąką. Mieszając gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Zimny budyń zmiksuj, stopniowo dodając sok z cytryny. Miękkie masło ubij na puch a następnie dodawaj po łyżce budyniu. Krem odstaw do lodówki, by lekko stężał.
Sok z cytryny połącz z 1 szklanki wody. Pierwszy i drugi blat nasącz przygotowanym ponczem i posmaruj częścią kremu. Przykryj ostatnim blatem, wierzch i boki posmaruj pozostałym kremem. Udekoruj bezikami i plastrami cytryny.
(bez czasu oczekiwania): 45 minut. Porcja: 420 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie