Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lekki i orzeźwiający tort z dodatkiem owoców. Po prostu wiosenny :)
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 431
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 431
Składniki
Ciasto: Ocieram skórkę z cytryn. Z jednej cytryny wyciskam sok. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaję 3 łyżki cukru pudru (po jednej łyżce, dokładnie za każdym razem ubijając). Żółtka ucieram z 3 łyżkami cukru pudru szczyptą soli i 2 łyżkami soku z cytryny na masę o konsystencji jasnego kremu. Do utartej masy dodaję skórkę otartą z cytryn, przesiewam mąkę i wykładam pianę. Wszystko delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników. Dno tortownicy (22-23cm) wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut, do suchego patyczka. Następnie uchylam piekarnik i jeszcze chwilę pozostawiam ciasto w środku, około 10 minut. Ciasto odstawiam do wystygnięcia. Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, kroję je wzdłuż na pół i przygotowuję krem i owoce.
Krem: Śmietankę ubijam na sztywno, następnie dodaję do niej cukier puder, cukier waniliowy, mascarpone i sok z cytryny, delikatnie miksuję. Połowę kremu wykładam na dolny blat ciasta, układam owoce (około 1/3 wszystkich), które delikatnie wciskam w krem. Przykrywam drugą połową ciasta. Na bokach wypełniam kremem przestrzenie między warstwami ciasta i delikatnie wyrównuję. Górę ciasta pokrywam resztą kremu. Ciasto przyozdabiam pozostałymi owocami. Tort cytrynowy z owocami gotowy. Smacznego