Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny tort o mocno czekoladowym smaku wzbogacony smakiem mięty. Tort wykonałam na okrągłą rocznicę urodzin mojej mamy. Chciałam, żeby był to wyjątkowy tort, z uwagi na to, że nigdy wcześniej nie piekłam tortów, za to moja mama jest w tym mistrzynią. Propozycja złożenia tortu i poszczególne jego składowe, wymyśliłam sama, inspirując się innymi przepisami, np. na kremy. I muszę przyznać, że byłam z siebie niezwykle dumna a goście, a przede wszystkim moja mama, zachwyceni. Tort rozpływa się w ustach :) Serdecznie polecam ten przepis.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 852
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 853
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 78
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 852
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 853
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 78
Składniki
Krem czekoladowy Śmietanę kremówkę zagotować (nie doprowadzać do wrzenia) i zalać nią pokrojoną czekoladę. Mieszać do połączenia składników. Dokładnie schłodzić w lodówce. Po wystudzeniu (po kilku godzinach) śmietanę należy ubić na puszystą masę, dodając śmietan fix i serek mascarpone.
Galaretka miętowa Landrynki miętowe rozpuszczamy z wodą w rondelku. Dodajemy żelatynę wcześniej namoczoną i podgrzaną. Masę wlewamy na płaską, okrągłą formę, np. tortownicę lub inne naczynie w zbliżonej średnicy naszego tortu. Umieszczamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia.
Krem budyniowo-miętowy Landrynki miętowe rozpuszczamy z wodą w rondelku. Budyń mieszamy z mlekiem po czym wlewamy do landrynek i zagotowujemy. Powstały budyń chłodzimy w lodówce i zimny miksujemy z masłem na puszystą masę. Ponownie chłodzimy.
Biszkopt czekoladowy Białka ubijamy z cukrem, dodajemy pojedynczo żółtka. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i kakao. Mieszamy. Pieczemy 25 min w 160 stopniach - lub do suchego patyczka. Dzielimy na 3 części.
Ganache czekoladowy Śmietanę kremówkę zagotować (nie doprowadzać do wrzenia) i zalać nią pokrojoną czekoladę. Mieszać do połączenia składników. Pozostawić do ostygnięcia.
Układanie tortu Poniżej schemat złożenia tortu (czytać od dołu) Ganache Krem czekoladowy Biszkopt czekoladowy Galaretka miętowa Krem czekoladowy Biszkopt czekoladowy Krem budyniowo-miętowy Biszkopt czekoladowy Uwagi: Każdy biszkopt należy nasączyć herbatą miętową. Trochę kremu budyniowo-miętowego można zostawić do dekoracji. Złożony tort polewamy lub smarujemy ganachem czekoladowym. Tort udekorować kremem wg uznania. Ja dodałam jeszcze kilka wafelków czekoladowo-miętowych na górze.