Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort czekoladowo-pomarańczowy na piernikowym cieście to tort zdecydowanie zimowy. Myślę, że idealny na święta
Danie robi się w kilka chwil. Wystarczy kilka składników i mamy pyszną pastę.
Odsłon: 22
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20375
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 363
Danie robi się w kilka chwil. Wystarczy kilka składników i mamy pyszną pastę.
Odsłon: 22
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20375
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 363
Składniki
Najpierw przygotowuję ciasto: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao mieszamy w jednej misce. Jogurt, jajka i olej mieszamy w drugiej misce. Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, nie ucieramy ciasta na gładko, musi być niejednorodne. Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 18 cm i piekę 35-40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Ciasto odstawiam do wystygnięcia.
Teraz przygotowuję krem: Masło należy wyciągnąć z lodówki kilka godzin wcześniej, musi być miękkie. Mleko podgrzewam, ściągam z ognia i dodaję mleko w proszku. Dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia, co jakiś czas mieszam. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do wystygnięcia. Masło ucieram do białości, dodaję po łyżce mleko skondensowane, cały czas ucieram. Następnie dodaję mleko z mlekiem w proszku. Dokładnie ucieram. Odkładam 2 duże łyżki kremu, a do reszty powoli dodaję rozpuszczoną czekoladę, cały czas miksując. Na koniec dodaję kakao i mieszam do połączenia się składników.
Teraz mogę przystąpić do złożenia tortu. Ciasto kroję na 3 blaty. Pierwszy blat kładę na talerzu lub paterze i nasączam 1/3 wody z cytryną. Następnie blat smaruję połową dżemu z pomarańczy (zostawiam 1 cm rantu bez dżemu. Na dżem wykładam 3-4 łyżki kremu czekoladowego. Tak samo postępuję z drugim blatem. Na górę kładę trzeci blat i nasączam go wodą z cytryną. Całość wstawiam do lodówki na 2-3 godziny. Schłodzony tort wyciągam z lodówki, odcinam kawałek (jak piętkę chleba) i stawiam tort na odciętym boku. Teraz mogę całość obłożyć kremem. Kilka łyżek kremu zostawiam do dekoracji, które wykonałam tylkami 1M i 4B. Do odłożonego wcześniej białego kremu dodaję zielonego barwnika i robię listki tylką 366. Następnie wstawiam tort do lodówki ponownie na kilka godzin. Tort czekoladowo-pomarańczowy gotowy. Smacznego