Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort czekoladowy"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5700
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 91
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 111
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 616
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5700
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 91
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 111
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 616
Składniki
Biszkopt: Pieczemy według przepisu na tort biszkoptowy, podanego na stronie obok, dodając do ubitej, gotowej masy, startą czekoladę. Studzimy, przecinamy na trzy blaty.
Masa: Do gotującej się wody wrzucamy połamaną czekoladę, rozpuszczamy i studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając kolejno żółtka. Cienkim strumykiem wlewamy do masy czekoladę, szybko mieszając rózgą.
Ubijamy śmietanę kremówkę. Delikatnie mieszamy ją z masą i likierem czekoladowym. Krążki ciasta nasączamy ponczem (np. z esencji herbacianej i cukru), smarujemy masą. Wierzch i boki tortu dekorujemy masą i owocami, np. truskawkami lub malinami.
Czas przygotowania 15 minut. Cena jednej porcji około 1,80 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 410 kcal Białko 17 g/Tłuszcz 23 g/Węglowodany 59 g.Źródło: Rewia