Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Intensywnie czekoladowy tort zachwyci każdego wielbiciela czekolady :)
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 135
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 227
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 135
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 227
Składniki
1. Formę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). 2. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C (góra-dół) lub 150°C z termoobiegiem. 3. Mąkę przesiej do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj dokładnie. 4. Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia cukru, aż powstanie gęsta piana. 5. Żółtka wymieszaj z olejem, zmniejsz obroty miksera, dodaj je do ubitych białek i zmiksuj na jednolitą masę. 6. Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatułki wmieszaj w 2-3 turach suche składniki. 7. Gotową masę przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40-45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. 8. Wyjmij biszkopt z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
1. Połam czekoladę i roztop ją w rondelku razem z masłem i cukrem. Odstaw do ostudzenia. 2. Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z kakao i wymieszaj z ostudzoną rozpuszczoną czekoladą z masłem. Wymieszaj. 3. Żelatynę w proszku rozpuść w 120 ml ciepłej wody. 4. Ubij białka i bardzo delikatnie je wymieszaj (nie niszcząc piany) z masą czekoladową oraz rozpuszczoną, ostudzoną żelatyną.
1. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. 2. Ułóż pierwszy dolny blat na paterze i wyłóż 1/3 gęstniejącego kremu, połóż środkowy biszkopt i znów wyłóż 1/3 kremu. Na końcu połóż górny blat biszkoptu i posmaruj (wierzch i boki) resztą kremu. 2. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
1. Do małego garnka/rondelka wlej śmietankę i masło, podgrzewaj kilka minut na małej mocy palnika. Nie doprowadź do wrzenia. 2. Dodaj połamaną gorzką czekoladę. Mieszaj powoli, by nie napowietrzać masy. Czekolada powinna bardzo szybko rozpuścić się w śmietance. Zdejmij krem z palnika i odłóż do wystudzenia. 4. Tort wyjmujemy z lodówki i delikatnie go oblewamy, tak - aby po bokach powstały charakterystyczne zacieki. 5. (Opcjonalne) w zastygającej polewie ułóż dekoracje. 6. Gotowy tort przechowujemy w lodówce.