Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort taki sam jak poprzedni w przełożeniu, bo jednocześnie robiłam dwa torty. Ten różni się dekoracją na Roczek, dla dziewczynki. Tort typy drip-cake. Tort zrobiłam dla chrześnicy mojego syna.
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2945
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2945
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
Spodni blat biszkoptowy, ułożyć w tej samej tortownicy, co się piekł. Boki jednak zabezpieczyć wyżej. Biszkopt posmarować powidłami.
krem czekoladowy-Wcześniej rozpuścić nad parą w śmietance, połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić przynajmniej z godz. w lodówce. Można i całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie. Ostudzić do letniego. Czekoladową śmietankę ubić z pudrem i fixem. Następnie dodać porcjami serek i miksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy i rozsmarować.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć syropem z brzoskwiń.
krem z brzoskwiniami- Najpierw odsączyć brzoskwinie i pokroić w kostkę.Żelatynę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie. Ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem i fixem. Następnie dodać porcjami serek i miksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy i rozsmarować.
Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia.Przykryć paterą i obrócić ''do góry nogami''. Góra będzie równiejsza.
krem Milky Way -Zrobić wcześniej, jeszcze przed składaniem tortu.Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku. Cały tort posmarować częścią kremem i schłodzić trochę w lodówce.
Ponownie posmarować resztą kremu i dokładniej wygładzić.
drip-cake-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance, dodać barwnik i dobrze wymieszać. Ostudzić do jeszcze płynnego, przelać do buteleczki z dzióbkiem. Polać kraj tortu, tak żeby polewa spływała w formie sopelków po bokach, tworząc efekt drip-cake. Potem wylać na górę i rozsmarować. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje.
dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Część zafarbować na różowo.Przechowywać w woreczku foliowym Na koronę namalować sobie wzór części albo całej.
Różową masę rozwałkować i wyciąć pasek korony.
Na tym pasku, wyciąć serduszka, albo inne wzory.
Zaraz uformować koronę, owijając wokół jakiegoś koła. Boki skleić odrobiną wody a rogi minimalnie wygiąć na zewnątrz.
Na tabliczkę pod cyferkę, wyciąć, owalne koło. Na krańcach przykleić różowe kokardki wyciśnięte w odpowiedniej foremce silikonowej. W środku przykleić złote ozdoby cukrowe, jako jedynkę.
Z różowej masy wycisnąć też malinki.
Zrobić resztę dekoracji i przetrzymywać w lodówce.
Misia zrobiłam w/g filmiku:. https://www.youtube.com/watch?v=6TxOyuDaSas&t=16s Dodatkowo pokłółam misia, kilkoma wykałaczkami, żeby wyglądało na futerko.
Udekorować tort i przechowywać go w lodówce.Przed krojeniem można dekoracje zdjąć .